WVPS: hoe zit het ook al weer
21 augustus 2018In de WVPS is een standaardregeling opgenomen voor de pensioen verevening (verdeling) bij echtscheiding. De WVPS is regelend recht, dat wil zeggen, partijen mogen in onderling overleg hiervan afwijken.
Het is zowel van toepassing op werknemers als op DGA’s. De WVPS regelt de verevening van het ouderdomspensioen. Het partnerpensioen is voor werknemers geregeld in de Pensioenwet (artikel 57). Aangezien de Pensioenwet op DGA’s niet van toepassing is, is het partnerpensioen voor de DGA wel geregeld in de WVPS (artikel 3a). De WVPS is van toepassing bij huwelijk en geregistreerd partnerschap. De WVPS is niet van toepassing op samenwoners.
Wat is de standaardverevening:
- Het tijdens huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen wordt 50/50 verevend;
- Het tot echtscheidingsdatum opgebouwde partnerpensioen komt als bijzonder partnerpensioen toe aan de ex-partner op grond van artikel 57 Pensioenwet (werknemers) en op grond van artikel 3a WVPS (DGA’s).
Het ouderdomspensioen dat is opgebouwd voor het huwelijk blijft buiten de verevening. Dit is een recht dat in zijn totaliteit bij de pensioengerechtigde blijft. De huwelijkse periode is dus van belang en beoordeeld moet worden of er voorhuwelijkse rechten zijn. Zijn deze er, dan zal bij de pensioenuitvoerder een splitsing van de rechten gevraagd moeten worden om tot een correcte verevening te kunnen komen. Bij eigen beheer zal deze splitsing berekend moeten worden.
Verevening is een voorwaardelijk recht. Komt de ex-partner te overlijden, dan “vloeit” het ouderdomspensioen weer terug naar de pensioengerechtigde. Het maakt daarbij niet uit of het overlijden voor of na de pensioendatum plaatsvindt.
Naast verevening kan ook gekozen worden voor conversie. Conversie is een afwijking van de standaardregeling en zal tussen partijen overeengekomen moeten worden. Daarnaast dient de uitvoerder akkoord te gaan met de conversie. Bij conversie wordt het te verevenen ouderdomspensioen en het bijzonder partnerpensioen geconverteerd in een eigen recht op ouderdomspensioen voor de ex-partner. Er kan geen sprake meer zijn van “aangroei” bij de pensioengerechtigde bij overlijden.
Aandachtspunt bij conversie is het overlijden van de pensioengerechtigde voor pensioendatum. Is sprake van alimentatie, dan stopt betaling uiteraard bij overlijden. Bij verevening gaat na overlijden het bijzonder partnerpensioen in. Is gekozen voor conversie, dan is er geen bijzonder partnerpensioen meer. Dit kan bij overlijden van de pensioengerechtigde voor de pensioendatum dus gevolgen hebben voor de inkomenspositie van de ex-partner. Breng dit goed in kaart alvorens te kiezen voor conversie!
Wordt de scheiding binnen 2 jaar gemeld bij de pensioenuitvoerder, dan zal deze t.z.t. het pensioen rechtstreeks uitbetalen aan beide partners. Gebeurt dit niet binnen 2 jaar, dan wordt uitbetaald aan de pensioengerechtigde en zal de ex-partner bij de pensioengerechtigde zijn/haar deel moeten vorderen. Een dergelijke uitbetaling vergt ook fiscaal de aandacht gelet op de bruto/netto aspecten. Dit is normaliter ongewenst, dus binnen 2 jaar melden heeft de voorkeur.