Wetsvoorstel Uitfasering PEB, positie van de partner
15 december 2016De positie van de partner is in het kader van een eventuele omzetting of afkoop van belang. Hierover is de laatste tijd veel geschreven. Is er wellicht sprake van een schenking indien niet wordt gecompenseerd?
Algemene opinie
Er wordt wel betoogd dat de partner gedurende het huwelijk juridisch gezien geen pensioenrechten heeft. De algemene opinie is echter dat er sprake is van afgeleide dan wel eigen rechten en dat wel degelijk naar de positie van de partner gekeken moet worden in het kader van de mogelijk te maken keuzes. Zie ook hieronder het gezamenlijk verzoek van SRA, NOAB en RB en het standpunt van de staatssecretaris.
Gezamenlijk verzoek SRA, NOAB en RB
In een gezamenlijke brief aan de Eerste Kamer hebben het SRA, de NOAB en het RB aandacht gevraagd voor de positie van de partner en het eventuele schenkingsvraagstuk. Zij hebben verzocht of in het kader van de Wet Uitfasering pensioen in eigen beheer een vrijstelling in de Successiewet kan worden opgenomen, dat bij afkoop of omzetting in dit kader geen sprake zal zijn van een schenking. Dit zal de advisering en de te maken keuzes aanzienlijk vergemakkelijken.
Standpunt Staatssecretaris
In antwoorden aan de Eerste Kamer gaat de staatssecretaris wederom in op de positie van de partner. Belangrijkste opmerkingen:
- De partner heeft een voorwaardelijk recht op pensioen in geval van overlijden en echtscheiding;
- In dit licht is het niet nodig om de compensatie direct te verlenen. Direct uitkeren van compensatie is niet aan de orde;
- Partners zijn vrij in keuze voor compensatie;
- Compensatie zou eventueel kunnen analoog aan de Wet Pensioenverevening bij Scheiding;
- Het gemis aan nabestaandenpensioen kan wellicht afgedekt worden met een risico-overlijdensverzekering;
- Bij algehele gemeenschap van goederen, zal geen sprake zijn van een schenking.
Als in relatie tot de pensioenregeling een passende compensatie aan de partner wordt geboden, is geen sprake van een schenking.
Met deze antwoorden is nog steeds niet geheel duidelijk hoe nu een passende compensatie overeen te komen. Het schenkingsaspect blijft dus een rol spelen! Breng e.e.a. dus goed in kaart en (laat) beoordelen hoe een eventuele compensatie het beste kan worden vormgeven, alvorens een keuze inzake afkoop of omzetting te maken.
Voor de praktijk
- De positie van de partner blijft een aandachtspunt!
- Informeer de DGA en zijn partner goed inzake de mogelijke keuzes!
- Compensatieregeling voorleggen aan de Belastingdienst voorafgaande aan de keuze? Wellicht een optie, maar of dit praktisch is, is de vraag.