Wetsvoorstel Uitfasering PEB, externe polissen
15 december 2016Externe polissen kunnen uiterlijk tot 31-03-2017 nog teruggehaald worden naar eigen beheer. Hieronder even wat aandachtspunten wat betreft de externe polissen.
Externe polis terughalen naar eigen beheer
De vraag is of het verstandig is om een polis tussentijds terug te halen naar eigen beheer. Dit is afhankelijk van het soort polis en de polisvoorwaarden. Aandachtspunten hierbij zijn onder andere:
- Afkoopkosten, verlies aan garanties door het terughalen?
- Risicoverzekering gekoppeld aan polis? Verlies aan dekking?
- Is een nieuwe dekking nodig? Gezondheidstoestand DGA? Wellicht keuring voor nieuwe dekking?!
- Wordt pensioenvoorziening eventueel afgekocht. Poliswaarde die is teruggehaald valt niet onder de kortingsregeling!
Breng de situatie van de polis dus eerst goed in kaart, alvorens een verzoek tot terughalen bij de verzekeraar te doen.
Externe polis door laten lopen: visie PP
Naar onze mening is het mogelijk de externe polis door te laten lopen, waarbij twee situaties mogelijk zijn:
- De polis voorziet vanaf 01-01-2017 in extra (externe) pensioenopbouw;
- De aangroei in de polis ziet op het jaarlijks beetje bij beetje overhevelen van een deel van de premievrije pensioenaanspraken naar de polis. Pensioenaanspraken blijven gelijk, verhouding eigen beheer/polis wordt jaarlijks aangepast.
Om dit te bewerkstellingen zal e.e.a. goed in een aanvullende toezegging tussen de DGA en de BV moeten worden vastgelegd.
Externe polis door laten lopen: visie staatssecretaris
Ook de staatssecretaris is van mening dat de polis kan doorlopen. In antwoorden aan de Eerste Kamer schrijft hij:
“Met betrekking tot de gevolgen van onderhavig wetsvoorstel voor deze beide situaties (redactie: dekkingspolis of verzekerde polis onbepaald deel) wil ik allereerst opmerken dat in beide gevallen aanpassing van de overeenkomst met de verzekeraar niet nodig is. Deze overeenkomst kan dan ook ongewijzigd doorlopen.” Iets verder op gevolgd door: “Wat in beide gevallen wel nodig is, is aanpassing van de pensioentoezegging die het eigen beheer lichaam aan de dga heeft gedaan.”
Verzekeraars
Hoe verzekeraars hiermee om gaan? Wellicht afwijkend! Inmiddels hebben wij in een dossier een brief van een verzekeraar ontvangen, waarin het volgende wordt geschreven: “U kunt de pensioenverzekering(en) niet ongewijzigd voortzetten. Vanaf 1 april 2017 kunt u deze verzekering(en) bij ons alleen premievrij voortzetten. Dit betekent dat u geen premie meer betaalt voor de verzekering(en) en dat wij het verzekerde pensioenkapitaal verlagen.”
Op zich een opmerkelijk standpunt die haaks staat op de uitleg van de staatssecretaris. Waarschijnlijk is de brief opgesteld, voordat bovenstaande duidelijke antwoorden van de staatssecretaris bekend zijn geworden. Wilt u de polis voortzetten, geef dit dan aan bij de verzekeraar! Wil de verzekeraar niet voortzetten, vraag dan op basis van welke juridische/fiscale gronden zij van mening zijn dat voortzetting niet mogelijk is.
Voor de praktijk
- Breng de situatie met betrekking tot de polis goed in beeld!
- Wil een verzekeraar niet voortzetten, vraag dan naar de gronden!
- Denk ook aan het verlies van bijvoorbeeld een risicodekking nabestaandenpensioen!
- Hulp nodig, wij helpen u graag!