Pensioenrichtleeftijd (2e pijler)
23 mei 2019De pensioenrichtleeftijd is de laatste jaren verhoogd. Vanaf 2006 bedroeg deze 65 jaar. Per 01-01-2014 is deze verhoogd naar 67 jaar en per 01-01-2018 naar 68 jaar. 68 jaar is de huidige pensioenrichtleeftijd.
Ook deze pensioenrichtleeftijd is gekoppeld aan de levensverwachting. Gaat de levensverwachting omhoog, dan wordt met een formule berekend of de pensioenrichtleeftijd ook omhoog gaat. Anders dan bij de verhoging van de AOW-leeftijd gaat de pensioenrichtleeftijd telkens omhoog met 1 jaar indien de levensverwachting hier aanleiding toe geeft. De verhoging van de pensioenrichtleeftijd wordt 1 jaar voorafgaande aan de verhoging aangekondigd. Gezien het feit dat de AOW-leeftijd en de pensioenrichtleeftijd op een andere wijze wordt verhoogd, is de verwachting dat beide leeftijden niet meer samen zullen gaan vallen.
Zoals de term al zegt is de huidige pensioenleeftijd van 68 jaar een pensioenrichtleeftijd. Met deze pensioenleeftijd mag je de in de Wet Loonbelasting opgenomen fiscaal maximale pensioenopbouwpercentages hanteren. Ga je pensioen opbouwen met een lagere pensioenleeftijd, dan gelden fiscaal lagere opbouwpercentages. Dit is de opbouwkant.
Eerder met pensioen
Wil je eerder met pensioen dat op 68-jarige leeftijd, dan kan dat ook alleen heeft dit financiële gevolgen. Stel je bouwt pensioen op met pensioenleeftijd 68 jaar en je wilt 1 jaar eerder met pensioen, dan heeft dit een lager pensioen tot gevolg. Dit komt door twee effecten:
- Op 67-jarige leeftijd wordt het opgebouwde pensioen met leeftijd 68 jaar herrekend naar leeftijd 67 jaar. Dit heeft een lager pensioen tot gevolg;
- Omdat je met 67-jarige leeftijd met pensioen gaat, mis je 1 jaar pensioenopbouw, met een lager pensioen tot gevolg (indien sprake is van actieve opbouw).
Later met pensioen mag ook. Het pensioen dient uiterlijk in te gaan 5 jaar na de AOW-gerechtigde leeftijd. Ook hier geldt weer dat voor veel mensen de uiterste pensioenleeftijd nog niet vast staat, aangezien de exacte AOW-leeftijd voor velen nog niet vast staat.
Zoals in de introductie al aangegeven, persoonlijke pensioenplanning wordt gezien de diverse en schuivende leeftijden steeds belangrijker. Laat eens in kaart brengen wat het voor u persoonlijk of voor uw klanten betekent. Wat heeft u aan pensioen, wanneer gaat het in en wat zijn de diverse mogelijkheden. Denk aan vervroegen/uitstellen, hoog/laag, uitruil van ouderdomspensioen in partnerpensioen of andersom. Het zijn vaak persoonlijke keuzes.
Voor de praktijk
Inzicht en planning omtrent uw pensioen? Wij helpen u graag. Heeft u een combinatie van pensioen, lijfrenten en of stamrechten? Voor een dergelijk dossier is een goede pensioen/inkomensplanning geen overbodige luxe. Wij maken e.e.a. graag voor u inzichtelijk.