Pensioen en echtscheiding
28 november 2019In onze Pensioen Periodiek nummer 160 (14-03-2019) hebben wij aandacht besteed aan het Wetsvoorstel Wet pensioenverdeling bij scheiding 2021 (WPS 2021). In het kader van dit Wetsvoorstel is er thans een ontwerpbesluit houdende regels voor uitvoering van de WPS 2021 uitgebracht. Hieronder de belangrijkste wijzigingen en aandachtspunten.
Wet verdeling pensioenrechten bij scheiding (WVPS)
Onder de huidige WVPS wordt het pensioen bij echtscheiding als volgt verdeeld (standaardverevening):
- Het tijdens huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen wordt 50/50 verevend;
- Het tot echtscheidingsdatum opgebouwde partnerpensioen komt als bijzonder partnerpensioen toe aan de ex-partner op grond van artikel 57 Pensioenwet (werknemers) en op grond van artikel 3a WVPS (DGA’s).
De WVPS is regelend recht. Tussen partijen kunnen andere afspraken gemaakt worden.
Wetsvoorstel Wet pensioenverdeling bij scheiding 2021 (WPS 2021)
In het wetsvoorstel wordt conversie het uitgangspunt en niet langer verevening.
- De uitvoerder gaat over tot verdeling van het pensioen door middel van conversie tenzij de ex-echtgenoten binnen 6 maanden stukken overleggen waarin afwijkende/andere afspraken zijn overeengekomen.
- De helft van het tijdens de huwelijkse periode opgebouwde ouderdomspensioen en de helft van het tijdens de huwelijkse periode opgebouwde partnerpensioen worden omgezet in een zelfstandige aanspraak op ouderdomspensioen voor de tot verdeling gerechtigde echtgenoot.
De pensioenverdeling bij scheiding blijft regelend recht. Partijen kunnen in onderling overleg hier dus nog steeds van afwijken.
Ontwerpbesluit houdende regels voor uitvoering van de Wet pensioenverdeling bij scheiding 2021
Het thans gepubliceerde besluit geeft nadere regels voor de uitvoering van de WPS 2021.
Deze nadere regels zijn onder andere:
- De verdeelmethode bij conversie;
- Grondslagen bij conversie;
- Gegevensregistratie;
- Informatieverstrekking;
- Kosten
Voor de praktijk
Heeft u een echtscheidingsdossier, wij helpen u graag met het inzichtelijk maken van de pensioengevolgen. Daarbij kunnen de toekomstige veranderingen ook al punt van aandacht zijn.