PEB en elders verzekerd: Altijd splitsen!
28 september 2017Bij een combinatie van pensioenopbouw in eigen beheer en een elders verzekerd onbepaald deel, is het uitgangspunt dat de eigen beheer toezegging de overkoepelende toezegging is.
Op basis van deze toezegging heeft werkgever de (civielrechtelijke) verplichting een bepaalde pensioenaanspraak op termijn uit te keren. Welk deel van deze aanspraak vanuit eigen beheer uitbetaald moet worden, kan pas op pensioendatum worden bepaald, aangezien dan vaststaat welke uitkering vanuit de polis kan worden aangekocht. De BV heeft de verplichting om vanuit eigen beheer aan te vullen tot aan de opgebouwde aanspraak (zie ook Brief staatssecretaris van 13 april 2017).
De staatssecretaris schrijft: “Het van de professionele verzekeringsmaatschappij te ontvangen pensioen moet verplicht worden aangevuld door het eigenbeheerlichaam tot het door de werkgever-bv toegezegde pensioen” iets verderop gevolgd door: “dat de aanvulling door het eigenbeheerlichaam nooit meer mag zijn dan nodig is voor het voldoen aan de verplichting die dat lichaam op 1 juli 2017 had.”
In onze visie is splitsing noodzakelijk (door ons eerder “harde knip” genoemd) op het moment dat of omgezet wordt (ODV) of wordt afgekocht. Uit de handreiking maken wij op dat te allen tijde splitsing benodigd zou zijn. Dus zowel bij:
- Laten staan van de opgebouwde pensioenaanspraken;
- Omzetten van de opgebouwde aanspraken in een ODV;
- Afkoop van de opgebouwde pensioenaanspraken met korting.
Zowel bij actieve opbouw (opbouw tot uiterlijk 01-07-2017) als bij reeds eerder premievrij gemaakte aanspraken, in combinatie met een polis is volgens de handreiking splitsing “noodzakelijk”. Wij betwijfelen dat. Aangezien eigen beheer in combinatie met een onbepaald elders verzekerd deel altijd communicerende vaten zijn, is bij het laten staan in onze visie splitsing niet noodzakelijk. Pas op pensioendatum wordt definitief bepaald welk deel van de totale pensioenaanspraak vanuit eigen beheer en welk deel van de totale pensioenaanspraak vanuit de polis zal komen (zie ook de genoemde passage uit de brief van de staatssecretaris van 13 april 2017).
Volgens de handreiking dient er dus gesplitst te worden en wel per:
- 01-07-2017 of;
- Uiterlijk per 31-12-2017 (redelijke termijn voor splitsing).
Deze redelijke termijn is gegeven omdat niet altijd per 01-07-2017 de benodigde gegevens van de verzekeraar voorhanden zijn. Daarbij dient de splitsing vastgelegd te worden. Naar onze mening zou het logisch zijn de splitsing toe te passen op het moment van omzetting (ODV) dan wel afkoop.
Let op: de handreiking blijft een handreiking. Het is geen wetgeving! Omdat doorgaans discussie met de Belastingdienst niet gewenst zal zijn, adviseren wij om vooralsnog de handreiking te volgen. Hopelijk komt er snel een aanpassing.