Opname ineens
15 september 2020Goed nieuws. Op de pensioendatum mag voortaan 10% van de waarde van het pensioen ineens worden opgenomen. Maar er gelden wel voorwaarden …
Meer flexibiliteit door opname ineens
De hoofdregel is dat “pensioen” altijd een levenslange uitkering is. Op die hoofdregel komt een interessante uitzondering. Voortaan mag op de ingangsdatum van het pensioen maximaal 10 % van de waarde ineens worden opgenomen. En ook interessant…er is geen verplicht bestedingsdoel.
Belangrijke aandachtspunten wetsvoorstel
Uit het wetsvoorstel vloeien een aantal belangrijke aandachtspunten voort. Wij vatten er enkele (!) samen:
- De opname ineens ziet alleen toe op (de waarde van) het ouderdomspensioen. Is een beschikbare premieregeling toepasselijk? Dan is het pensioenkapitaal dat bestemd is voor ouderdomspensioen het uitgangspunt voor de opname ineens.
- Een interessante optie is de volgende. Eerst het ouderdomspensioen verhogen door middel van uitruil van het partnerpensioen. En daarna een opname ineens van het verhoogde ouderdomspensioen. Let op: controleer wel de voorwaarden van de pensioenuitvoerder.
- Wordt het partnerpensioen “geraakt” door de opname ineens? Dis toestemming van de partner nodig.
- De opname ineens kan alleen worden toegepast op de ingangsdatum van het pensioen. Door de opname mag de restant pensioenuitkering niet dalen beneden de afkoopgrens (2020: € 497.27)
- De opname ineens mag niet gecombineerd worden met een zogenaamd “hoog/laag pensioen”.
- De opname ineens mag ook worden toegepast op het (inmiddels bevroren) pensioen in eigen beheer. Op een ODV mag de opname ineens niet worden toegepast.
- Het is nog niet bekend hoe de waarde van de 10% opname bij pensioen in eigen beheer moet worden bepaald, waarschijnlijk wordt aangesloten bij de fiscale waarde. Zuiverder zou zijn de commerciële waarde die ook moet worden gebruikt bij vervroegen/uitstellen, uitruil en ter bepaling van de mogelijke dividendruimte (dividendtoets).
- De opname ineens wordt ook voor lijfrentes geïntroduceerd. De ODV die wordt omgezet in een lijfrente komt dus indirect wel voor opname ineens in aanmerking!
Er gelden nog (veel) meer voorwaarden. Onderzoek die alvorens de opname ineens toe te passen.
Planning
De mogelijkheid tot opname ineens wordt per 1 januari 2021 in de wet opgenomen. Er geldt een invoeringstermijn van 1 jaar. Dus vanaf 1 januari 2022 kan van de opname ineens gebruik gemaakt worden.
Tip voor de adviespraktijk
De optie tot opname ineens kán belangrijk zijn voor werknemers die kort voor hun (vervroegde) pensioen staan. Voor een “pensionado in spé” is 1 januari 2022 heel dichtbij. Ook voor de DGA biedt de opname ineens interessante perspectieven. Kortom, een interessant gespreksonderwerp voor uw cliënten. En bij vragen, neem gerust met ons contact op.