We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Vertrekregeling

VERTREKREGELING EN DUURZAME INZETBAARHEID

Duurzame inzetbaarheid is heel actueel. In het pensioenakkoord zijn daarover afspraken gemaakt. Een belangrijke afspraak is de vertrekregeling. Die maakt het mogelijk dat werkgevers hun werknemers helpen om eerder te stoppen met werken zonder dat er sprake is van een zogenaamde RVU boete. Maar let op: er gelden voorwaarden en de regeling is tijdelijk.

Werknemers die eerder willen stoppen met werken hebben vanzelfsprekend belang bij een vertrekregeling. Maar ook werkgevers hebben er belang bij. Er kan immers een lastenbesparing optreden. Denk bijvoorbeeld aan een besparing op de loonkosten, lagere verzuimkosten en een beperking van de WIA-instroom. Bovendien is er onder voorwaarden soms ook nog eens een subsidie mogelijk.

Kortom, het is belangrijk dat de OR de vertrekregeling op de agenda van het overleg zet.

SAMENVATTING VERTREKREGELING

De belangrijkste voorwaarden zijn (2021):

  • De regeling start maximaal 3 jaar voor de AOW-leeftijd;
  • De jaarvergoeding van de werkgever aan de werknemer bedraagt maximaal € 22.164,– (de AOW-uitkering voor een ongehuwde).

Let op:

  • Is de periode langer dan 3 jaar of de vergoeding meer dan 3 x € 22.164,–? Dan wordt het meerdere alsnog belast met een RVU boete.
  • De vertrekregeling is tijdelijk. Tót 01-01-2026 kunnen werknemers toetreden.

Meer informatie lees je op de pagina kernbegrippen.

OR en REKENTOOL

Met een rekentool brengen wij voor de werknemers de inkomsten in beeld. En voor de werkgever de kosten én de besparingen in beeld.

OR EN VERTREKREGELING

De vertrekregeling kan landelijk (op brancheniveau) door sociale partners worden afgesproken. In dat geval is de rol van de OR beperkt. Ook op lokaal niveau kan de regeling worden afgesproken. Dan zijn de werkgever en de OR aan zet. De hoofdregel is dat de OR meestal geen instemmingsrecht heeft. Maar de OR kan op grond van de WOR natuurlijk wel gebruik maken van het initiatiefrecht. En op die manier de regeling op de agenda van het overleg met de werkgever plaatsen.

NIEUWSGIERIG OF VRAGEN?

Bent u nieuwsgierig of heeft u vragen. Neem dan contact met ons op.  


Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?