ODV in eigen beheer: uiterste datum van afstorten in een lijfrente
5 november 2020In een eerdere Periodiek zijn wij al ingegaan op het V&A 17-008 die ingaat op de vraag wat de uiterste datum is waarop een in eigen beheer gehouden ODV nog mag worden afgestort in een lijfrente. Hierover hebben wij nadere vragen gesteld.
Onder voorwaarden is goedgekeurd dat een ODV ook kan worden afgestort in een lijfrente als de uitkeringen van de ODV al zijn ingegaan.
- De volledige waarde van de ODV moet worden afgestort;
- Vooraf een verzoek om goedkeuring indienen bij de inspecteur.
Voor een lijfrente product die toekomt aan de DGA zelf, een oudedagslijfrente, is de uiterste afstortingsdatum van de ODV 5 jaar na de AOW-gerechtigde leeftijd. Dit omdat een oudedagslijfrente uiterlijk op dat moment moet ingaan. Na deze uiterste ingangsdatum kan de ODV nog wel worden afgestort, maar dan alleen ter verkrijging van een nabestaandenlijfrente.
Na publicatie van dit Vraag&Antwoord hebben wij nadere vragen gesteld aan het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst. Wordt een ODV na de uiterste ingangsdatum van een lijfrente afgestort ter verkrijging van een nabestaandenlijfrente, dan ga je van een uitkerende ODV (termijnen dienen uiterlijk op AOW-gerechtigde leeftijd in te gaan), naar een uitgestelde nabestaandenlijfrente (gaat in bij overlijden van de DGA).
Dit is in dusverre opvallend omdat een dergelijk wijziging bij pensioen en stamrechten niet mogelijk is. Kort gezegd: eenmaal ingegaan is ingegaan. Eenmaal gekozen is gekozen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Is een pensioenaanspraak ingegaan, dan kan deze niet meer worden stopgezet;
- Is bij pensioen bijvoorbeeld uitgeruild, dan kan deze uitruil later niet meer worden gewijzigd;
- Is bij een lijfrente gekozen voor een levenslange uitkering, dan kan er geen tijdelijke uitkering meer van gemaakt worden.
Enige uitzondering is een goudenhanddrukstamrecht die voor de uiterste ingangsdatum is ingegaan. Deze kan wel worden stopgezet, maar moet op uiterste ingangsdatum weer ingaan en kan daarna niet meer worden gewijzigd.
Een uitkerende ODV kan dus na de uiterste ingangsdatum worden stopgezet en afgestort in een uitgestelde nabestaandenlijfrente. Naar aanleiding van onze vragen is dit bevestigd door het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst. Dat hier wel kan worden stopgezet wordt als volgt onderbouwd:
Er is sprake van twee verschillende regimes. Bij afstorting verlaat de ODV het ODV-regime en wordt ondergebracht in het lijfrenteregime. Daarbij moet worden voldaan aan de voorwaarden van het lijfrenteregime en één van de mogelijkheden is de “aankoop” vaan een uitgestelde nabestaandenlijfrente.
Voor de praktijk
Mocht de wens bestaan om op enig moment de BV te liquideren hou dan de uiterste termijn voor afstorten van de ODV in een oudedagslijfrente in de gaten. Het zal vaak wenselijk zijn om de uitkering te laten doorlopen. Is de uiterste termijn verstreken, dan biedt afstorten in een uitgestelde nabestaandenlijfrente de mogelijkheid om alsnog de ODV te kunnen afstorten en de BV te liquideren.