Middelloonregeling verzekeraar
28 januari 2020Veel pensioencontracten (de zgn. uitvoeringsovereenkomst) kennen een tijdelijke contractsperiode. Maar wat als het contract afloopt? Dan kunnen de premiegevolgen enorm zijn…
Nieuwe uitvoeringsovereenkomst?
De contractsperiode varieert in de praktijk meestal van 1 tot 10 jaar. Gedurende die periode staan het tarief en de voorwaarden vast op basis waarvan de middelloonregeling door de verzekeraar wordt uitgevoerd. Na contractseinde baseert de verzekeraar een nieuwe uitvoeringsovereenkomst op actuele tarieven en voorwaarden. Dan is er een grote kans op een forse premiestijging. Zie onderstaand een illustratief voorbeeld.
Item | Premiestijging |
Toename levensverwachting | + 10 % |
Rekenrenrente van 3,0 naar 2,5 % | + 20 % |
Extra opslag i.v.m. marktrente | + 120 % |
Totale premiestijging | + 150 % |
NB
- Dit illustratieve voorbeeld toont meer dan een premieverdubbeling. In de praktijk komen hogere (en lagere) premiestijgingen voor!
- Deze effecten doen zich ook voor bij eindloonregelingen bij een verzekeraar.
Oude uitvoeringsovereenkomst?
Ook naar de oude uitvoeringsovereenkomst moet gekeken worden. Hoe blijft die (premievrij) achter en wat betekent dat voor de pensioenresultaten en pensioenlasten? Belangrijk is o.a.:
- Het komt voor dat beheerkosten voor rekening van werkgever blijven doorlopen!
- Loopt de winstdeling (tijdelijk) door of stopt die?
- Is er kans op indexatie (toeslagen) van het opgebouwde pensioen?
- Blijft er een partnerpensioen verzekerd?
Neem met ons contact op voor een beoordeling van de huidige uitvoeringsovereenkomst.
Wijziging pensioenregeling?
Een forse premiestijging is vaak de aanleiding om de middelloonregeling te wijzigen. Bijvoorbeeld door het verhogen van de eigen bijdrage, de overstap naar een Algemeen Pensioenfonds (APF) of de wijziging van de middelloonregeling in een beschikbare premieregeling. Daarmee kán geanticipeerd worden op een dreigende premiestijging. In dat verband nog enkele tips.
Tips
- Start zo snel mogelijk, in ieder geval ruim voor de zomer 2020, met het onderzoek naar mogelijke alternatieven. Het vergt nl. tijd om de (on)mogelijkheden zorgvuldig in beeld te brengen.
- Een premieverhoging “op zich” rechtvaardigt niet zondermeer de wijziging van een pensioenregeling. Onderzoek wat de juridische positie van de werkgever is en betrek daar ook de medezeggenschap bij. Vaak heeft de OR in dit geval nl. instemmingsrecht;
- Kortom, raadpleeg een deskundige. Wij helpen u graag.