Levensverwachting neemt toe. pensioen- en AOW leeftijd eveneens!
23 juni 2016Afgelopen maand publiceerde het CBS cijfers over de levensverwachting. Dat heeft forse impact, ook op de AOW en pensioenleeftijd.
Levensverwachting van een 65-jarige neemt toe
Het CBS constateert dat de levensverwachting van een 65-jarige (de leeftijd waarop we vroeger met pensioen gingen…) is toegenomen en zal blijven stijgen. Wij hebben de cijfers voor u samengevat en afgerond:
- In 1957, bij de invoering van de AOW, was de resterende levensverwachting nog 15 jaar.
- In 2015 is die inmiddels opgelopen tot 20 jaar.
- In 2060 zal de resterende levensverwachting zijn gestegen tot 25 jaar.
Impact op AOW- en pensioenleeftijd
De AOW leeftijd wordt stapsgewijs verhoogd naar het 67e jaar in 2021. Vanaf 2022 wordt de AOW leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting (zie hiervoor!).
Datzelfde geldt voor de pensioenleeftijd. Die staat al op 67 jaar maar is ook gekoppeld aan de levensverwachting. Kortom, een stijgende levensverwachting leidt tot een stijgende AOW- en pensioenleeftijd. Onderstaande figuur brengt die trend in beeld.
Tip: wilt u weten wat uw eigen AOW- én pensioenleeftijd wordt? Vraag hier de gratis tool aan.
Wanneer/eerder met pensioen?
Vaak wordt gedacht dat pensionering op het 67e jaar de enige optie is. Dat is een groot misverstand. In veel gevallen heeft een groot deel van het pensioen nog de ingangsdatum 65 jaar. En hoe ouder een werknemer is, hoe groter dat deel op 65 jaar. Kortom, voor oudere werknemers die liever niet tot 67 jaar willen doorwerken zijn er vaak meer mogelijkheden tot eerdere pensionering dan gedacht. Daartoe moeten de opgebouwde pensioenen in kaart worden gebracht en naar een gewenste pensioenleeftijd worden herrekend. Wij hebben specifieke ervaring in het opstellen van die berekeningen en het voorlichten van de werknemer. Neemt bij vragen gerust met ons contact op.