Knelpunten in partnerpensioen
29 april 2021Het partnerpensioen zoals we dat nu kennen heeft knelpunten. Daardoor lopen werknemers en werkgevers risico’s. In het pensioenakkoord is daarom een uniformering van het partnerpensioen afgesproken. Maar wacht daar niet op: pak nú die knelpunten aan om die risico’s te beperken.
Knelpunten in het partnerpensioen
Er zijn 3 belangrijke knelpunten in het huidige partnerpensioen:
A geen ANW uitkering
Het partnerpensioen in de pensioenregeling veronderstelt (door toepassing van de franchise) dat de nabestaande ook recht heeft op een ANW-uitkering. Maar dat is vaak niet het geval omdat niet aan de voorwaarden wordt voldaan. Bijvoorbeeld als er geen kinderen beneden 18 jaar zijn. De nabestaande mist daardoor vaak de ANW-uitkering (ca. € 16.000,– per jaar).
B voorwaarden partnerschap
Samenwonende partners komen ook in aanmerking voor een partnerpensioen. Maar dan moet wel aan de voorwaarden voor “partnerschap in de zin van de pensioenregeling” zijn voldaan. En die voorwaarden verschillen per pensioenregeling. Enkele voorwaarden uit de praktijk:
- Samenwonen
- Samenwonen + een samenlevingsovereenkomst
- Samenwonen + een notariële samenlevingsovereenkomst
- Samenwonen + melding bij de werkgever/pensioenuitvoerder
Het komt geregeld voor dat samenwoners (net) niet aan de voorwaarden voldoen, waardoor de nabestaande geen recht heeft op een partnerpensioen!
C opbouw of risicopartnerpensioen
Een opbouwpartnerpensioen blijft verzekerd na einde van de deelneming, een risicopartnerpensioen niet. Beide vormen komen voor, ook combinaties. Vaak is het de werknemer niet bekend welke vorm van toepassing is. Is het partnerpensioen nog wel verzekerd als de werknemer uit dienst treedt of pensioneert? Het komt geregeld voor dat de nabestaande (bij overlijden) of de werknemer (bij pensionering) tegen (forse) pensioentekorten aanloopt!
Partnerpensioen in het nieuwe pensioenstelsel
In het pensioenakkoord is afgesproken dat het partnerpensioen in álle pensioenregelingen wordt geüniformeerd. Daarover leest u meer op onze website. Die uniformering zal in de meeste gevallen samenvallen met de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel. De planning is dat die overstap vanaf 01-01-2022 en uiterlijk 01-01-2026 gemaakt wordt.
Knelpunten nu aanpakken
Zitten er knelpunten in het huidige partnerpensioen? Wacht dan niet op de uniformering stráks maar neem nú maatregelen om de risico’s te beperken. Dat is ook in uw belang. Denk aan (al dan niet terechte) claims. Zo kan een (vrijwillige) ANW-hiaatverzekering het eerste knelpunt eenvoudig oplossen tegen geringe kosten. En wat de andere knelpunten betreft: goede informatie aan werknemers is al een belangrijke stap om risico’s te beperken.
Tips voor werkgevers en HR
- Onderzoek het partnerpensioen op eventuele knelpunten, zoals “niet aangemelde samenwoners” ;
- Informeer werknemers, bijvoorbeeld met een nieuwsbericht of een pensioenpresentatie;
- Raadpleeg daarbij altijd een deskundige. Wij helpen u graag.