Introductie degressieve pensioenopbouw
3 juli 2019Met de “afschaffing” van de doorsneepremie wordt de leeftijdsafhankelijke pensioenopbouw geïntroduceerd. Niet alleen voor bedrijfstakpensioenfondsen maar voor álle pensioenregelingen.
Van gelijke naar degressieve pensioenopbouw
De doorsneepremie blijft leeftijdsonafhankelijk. Maar voortaan wordt de pensioenopbouw leeftijdsafhankelijk. Met diezelfde premie kunnen jongeren dus “meer” en ouderen dus “minder” pensioen opbouwen: de zogenaamde degressieve pensioenopbouw. Oudere werknemers (vanaf ca. 40-45 jaar) zullen zonder maatregelen pensioenschade oplopen. Daarvoor komt er een “transitiekader”. Een belangrijk probleem is natuurlijk: wie gaat dat betalen…?
Gestileerd voorbeeld
Werkgevers zullen (in afstemming met o.a. de OR) een doorsneepremie moeten vaststellen voor de eigen pensioenregeling. Maar wat neem je als uitgangspunt: kostenneutraliteit, pensioenneutraliteit, anders …? In onderstaand gestileerd (!) voorbeeld is de doorsneepremie op 3 manieren vastgesteld:
- Budgetneutraal;
- Pensioenneutraal o.b.v. een 21-jarige werknemer;
- Lastenneutraal o.b.v. een 21-jarige werknemer.
Het voorbeeld maakt duidelijk dat de te kiezen doorsneepremie grote gevolgen heeft voor én de pensioenlasten én de pensioenuitkomsten.
Tip instemmingsrecht OR
De hoofdregel is dat de OR instemmingsrecht heeft als de pensioenregeling wijzigt. Let op: er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als vakbonden een rol spelen. Maar in veel gevallen valt een wijziging van de pensioenopbouw dus onder het instemmingsrecht van de OR. Wees daarop voorbereid en onderzoek hoe in de huidige regeling de pensioenopbouw geregeld is.