Introductie Algemeen Pensioenfonds (APF)
5 januari 2016Op de valreep in 2015 heeft de Eerste Kamer ingestemd, de Wet Algemeen pensioenfonds gaat in per 01-01-2016. Een korte opfrisser …
Wat is een Algemeen Pensioenfonds (APF)?
Het APF wordt als nieuwe soort pensioenuitvoerder aan het lijstje toegevoegd. Met ingang van 01-01-2016 is het dus mogelijk dat een pensioenregeling bij een APF wordt ondergebracht. In de loop van dit jaar komen wij nog vaak en uitgebreid op het APF terug. Voor nu volstaan wij met een korte “opfrisser”:
- Het APF kent een andere zekerheidsmaatstaf m.b.t. het opgebouwde pensioen dan een verzekeraar. Net als bij andere soorten pensioenfondsen is die 97,5 % i.p.v. 99,5 %. Daarnaast kan een APF als het nodig is pensioenen korten. Dat kan een verzekeraar niet;
- Maar ook, de (forse) garantieopslagen die verzekeraars in hun premie verdisconteren zijn bij een APF lager. Daarnaast heeft een APF meer beleggingsvrijheid. Er is dus bij een APF anderzijds kans op een lagere premie en hogere toeslagen (indexatie). NB: de praktijk moet dit nog wel uitwijzen!;
- Een APF kent financieel gescheiden “collectiviteitskringen” (ringfencing) waarbinnen één of meerdere pensioenregelingen van één of meerdere werkgevers uitgevoerd kunnen worden.
Voor wie is een APF interessant?
Er zijn 3 “doelgroepen”:
- Ondernemingspensioenfondsen:
Het aantal ondernemingspensioenfondsen is sinds 2004 met ca. 75 % afgenomen. De druk op de resterende fondsen blijft aanhouden, een verdere afname wordt verwacht. De overstap naar een APF kán een oplossing zijn.
- DB pensioenregelingen bij een verzekeraar:
De premie voor Defined Benefit (DB) regelingen (eind- en middelloon) stijgt fors door de lage marktrente en hoge levensverwachting terwijl het uitzicht op toeslagen (indexatie) beperkt is. Ook hier kán overstap naar een APF een oplossing zijn;
- DC pensioenregelingen bij een verzekeraar:
In de uitvoering van een Defined Contribution (DC) regeling (beschikbare premieregeling) wordt de uitvoerder (verzekeraar en PPI) beperkt in de beleggingen. Die moeten in de aanloop naar de pensioendatum worden afgebouwd (life cycle) en tijdens de uitkeringsfase mag niet belegd worden. Die regel geldt niet voor een APF, dus de overstap kán interessant zijn. NB: een verruiming van de wet staat op stapel: het wetsvoorstel variabele pensioenuitkering. Klik hier voor meer informatie.
Planning APF
De Wet APF gaat weliswaar in per 01-01-2016, maar daarmee is de kous nog niet af. APF’n moeten eerst nog een vergunningsperiode bij De Nederlandsche Bank doorlopen. Dan wordt ook duidelijk in welke mate APF pensioenpremies en APF vooruitzichten op toeslagverlening verschillen van verzekeraars. Er zijn meerdere APF’n in oprichting. De verwachting is dat in het voorjaar 2016 de eerste APF’n op de markt zullen verschijnen.
Tips voor de praktijk
- Is er sprake van een ondernemingspensioenfonds? Onderzoek de toekomstbestendigheid. Begin met onze gratis tool Pensioenfonds in Perspectief. Klik hier voor een gratis download.
- Is er sprake van een DB pensioen bij een verzekeraar? Onderzoek wat de premie wordt als de uitvoeringsovereenkomst afloopt. Is een APF een passend alternatief?
- Is er sprake van een DC pensioen bij een verzekeraar of PPI ? Informeer in de loop van 2016 of uw uitvoerder variabele pensioenuitkeringen kan uitvoeren.
- Volg het APF nieuws in deze Pensioen in de Praktijk. Wij komen dit jaar nog vaak en uitgebreid terug op het belangrijke thema APF.