Goudenhanddruk stamrechten
23 mei 2019Voor goudenhanddruk stamrechten, ook wel loondervingsstamrechten genoemd, is artikel 11, lid 1 onderdeel g, Wet loonbelasting van toepassing zoals deze gold tot en met eind 2013. Vanaf 01-01-2014 is de mogelijkheid om een goudenhandruk stamrecht af te sluiten namelijk afgeschaft.
Voor oude nog niet ingegane stamrechten blijft dit artikel dus van toepassing, voor zowel stamrechten ondergebracht bij de eigen BV, in een verzekeringsproduct of in een bankspaarproduct.
Voor een loondervingsstamrecht was de uiterste ingangsdatum altijd het jaar waarin de 65-jarige leeftijd werd bereikt. In het laatste jaar waarin een loondervingsstamrecht mogelijk was (2013), is ook hier de koppeling gelegd met het jaar waarin de AOW-gerechtigde leeftijd wordt bereikt. Voor nog niet ingegane loondervingsstamrechten is de uiterste ingangsdatum dus het jaar waarin de eigen AOW-gerechtigde leeftijd van gerechtigde wordt bereikt. Ook hier geldt weer divers overgangsrecht. Hier hebben wij aandacht aan besteed in onze Periodiek van maart 2019, maar wat betreft de looptijd hieronder de belangrijkste aandachtspunten.
In het kader van afschaffing van de mogelijkheid voor een loondervingsstamrecht is overgangsrecht opgenomen inhoudende dat een loondervingsstamrecht ook (gedeeltelijk) eerder kan worden opgenomen. Het is dus mogelijk deze in gedeeltes op te nemen voor het bereiken van de uiterste ingangsdatum. Wordt de uiterste ingangsdatum bereikt, dan dient het stamrecht regulier te worden afgewikkeld. Het stamrecht kan levenslang of tijdelijk worden uitgekeerd. Voor de tijdelijke uitkering moet de looptijd dusdanig zijn dat wordt voldaan aan het 1% sterftekanscriterium.
Voor de praktijk
Wij adviseren u graag over de mogelijkheden. Een combinatie van pensioen, stamrechten en lijfrenten? Voor een dergelijk dossier is een goede pensioen/inkomensplanning geen overbodige luxe. Wij maken e.e.a. graag voor u inzichtelijk.