Einde overgangsrecht Uitfasering pensioen in eigen beheer nadert
28 november 2019De opbouw van pensioen in eigen beheer is per 01-07-2017 afgeschaft. Op dat moment is er een overgangsrecht geïntroduceerd, die het mogelijk maakte om de pensioenverplichting in eigen beheer, dan wel af te kopen, dan wel om te zetten in een oudedagsverplichting (ODV). Wordt geen keuze gemaakt, dan blijft de pensioenverplichting als pensioen in eigen beheer in stand. Het overgangsrecht eindigt per 31-12-2019.
Afkoop
Als gevolg van de aflopende korting in de jaren 2017, 2018 en 2019, was 2017 het jaar om het pensioen in eigen beheer af te kopen. In 2017 kreeg je de hoogste korting. De meeste afkopen hebben dan ook in 2017 plaatsgevonden. Het is echter niet gezegd, dat je nu niet meer zou moeten/kunnen afkopen.
Er kunnen redenen zijn, waarom het pensioendossier is blijven liggen. Denk bijvoorbeeld aan een echtscheiding. Partijen hadden nog geen overeenstemming over de pensioenverevening. Is deze overeenstemming er nu wel, dan kan afkoop voor één van de partijen wellicht nog een optie zijn.
Aangezien bij afkoop loonheffing moet worden afgedragen, dienen de formaliteiten van een eventuele afkoop uiterlijk eind januari 2020 geregeld te zijn. In januari 2020 zal namelijk de loonheffing over december 2019 afgedragen moeten worden. In de loonaangifte december 2019 zal de afkoop verwerkt moeten worden.
Oudedagsverplichting (ODV)
2019 is het laatste jaar waarin het nog mogelijk is om de pensioenverplichting in eigen beheer om te zetten in een ODV. Moet alles dan geregeld zijn in 2019? Het antwoord is nee.
Zoals bekend, dient de omzetting in een ODV d.m.v. een informatieformulier bij de Belastingdienst gemeld te worden. Vanaf oktober 2018 is de inlevertermijn voor dit informatieformulier verlengd van 1 maand na omzettingsdatum naar 1 jaar na omzettingsdatum. Besluit je per 31-12-2019 om te zetten, dan dient het informatieformulier dus uiterlijk 30-12-2020 bij de Belastingdienst binnen te zijn.
De formaliteiten kunnen dus nog in de loop van 2020 geregeld worden. Leg echter wel het besluit tot omzetting in een ODV vast voor het einde van 2019, zodat wel duidelijk is dat het besluit tot omzetting in 2019 is genomen. Vastlegging in bijvoorbeeld notulen AvA is te adviseren.
Laten staan
Wordt er geen keuze gemaakt, of wordt er een bewuste keuze gemaakt om het pensioen te laten staan, dan blijven de premievrije aanspraken in eigen beheer intact. Een veel voorkomende denkfout die gemaakt wordt, is dat bij het laten staan van de pensioenaanspraken de pensioenverplichting “bevroren” wordt. Dit is onjuist.
De premievrije aanspraken dienen jaarlijks actuarieel gewaardeerd te worden. Er vindt hierdoor jaarlijks een dotatie plaats aan de pensioenverplichting. De dotatie ziet toe op de “actuariële oprenting” van de premievrije aanspraken.
Tip
Neem voor het einde van het jaar alle pensioendossiers nog eens door. Zijn er keuzes gemaakt, of dient er alsnog een keuze gemaakt te worden? Laten staan kan prima zijn, maar laat dit dan wel een bewuste keuze zijn en niet door niets te doen.
Neem hierbij ook de veranderende wetgeving mee:
- Opname van 10% van de waarde van het pensioen ineens op pensioendatum wordt straks mogelijk;
- De AOW leeftijd wordt bevroren en zal daarna minder hard stijgen. De ODV dient uiterlijk op AOW-datum in te gaan. Wellicht is pensioen, met name de mogelijkheid tot uitstel, toch flexibeler;
- De inkomstenbelasting tarieven dalen. Vanaf 2020 wordt er al een tweeschijvenstelsel geïntroduceerd. Na AOW wordt het tarief voor een inkomen tot circa € 35.000,– 19,45%;
- Is het totaalinkomen niet hoger dan dit bedrag, dan is pensioen goedkoper dan aanvulling vanuit dividend. Het AB tarief gaat in 2020 naar 26,25%.
- Omzetting in een ODV heeft een lager “pensioeninkomen” tot gevolg. Wellicht toch beter om het pensioen in stand te laten?
Ondersteuning nodig bij het maken van een keuze, of bij het opstellen van berekeningen. Wij helpen u graag.