We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

De vertrekregeling → flexibiliteit ten top!

1 maart 2021

De vertrekregeling maakt “eerder stoppen met werken” mogelijk.  Maar het is een tijdelijke regeling!  Kortom, kijk er nú naar. En ontdek dan dat de vertrekregeling heel flexibel kan worden toegepast… 

Inhoud vertrekregeling

Vanaf 01-01-2021 kan de vertrekregeling worden toegepast. Samengevat betekent dit:

  • Met de vertrekregeling kunnen werknemers eerder stoppen met werken. Maximaal 3 jaar voor de AOW-leeftijd;
  • De maximale bijdrage van de werkgever over de hele periode bedraagt: 36 maanden x € 1.847 = € 66.492,–. Let op: dit is flexibel, zie ook hierna.
  • De bijdrage van de werkgever wordt niét belast met een RVU-boete (regeling vervroegde uittreding) als aan de voorwaarden wordt voldaan.

Lees hier meer over de inhoud van de vertrekregeling.

Tijdelijkheid vertrekregeling

De vertrekregeling is tijdelijk. Vanaf 01-01-2021 kan de regeling worden gestart. In het jaar 2025 kunnen de laatste deelnemers instromen.

Tip voor de OR
  • Wacht niet te lang.  Zet de vertrekregeling op de agenda van het overleg met de werkgever. Het is een mooi (maar tijdelijk!) instrument ten behoeve van de duurzame inzetbaarheid.

Flexibiliteit

De vertrekregeling kan heel flexibel worden opgezet. Dat blijkt uit de handreiking die door het Ministerie van SZW en de STAR is uitgebracht.

Enkele voorbeelden:

  • Een flexibele uitkering. De uitkering mag ineens of in maandtermijnen plaatsvinden. Maar zelfs daarbinnen is er flexibiliteit. De hoogte van de uitkering kan bijvoorbeeld worden afgestemd op het behoud van een huur- of zorgtoeslag. Ook de combinatie van een eenmalige hoge en een periodieke lage maanduitkering is mogelijk. Bijvoorbeeld omdat vanaf het 65e jaar een “oude” pensioenregeling start met uitkeren;
  • De vertrekregeling kan collectief maar ook individueel worden afgesproken. Onderzoek dan wel of er geen sprake is van strijdigheid met gelijke behandelingswetgeving;
  • De uitkering mag bij overlijden van de deelnemer doorlopen t.b.v. de nabestaande;
  • Het gemis aan pensioenopbouw kán worden gecompenseerd. Let op: de kosten daarvan tellen wel mee bij de toetsing van het fiscale maximum van de vertrekregeling. Handiger is het soms om in plaats daarvan vóór de start van de vertrekregeling extra pensioen over het verleden in te kopen. Die inkoop telt niet mee bij de toetsing van de vertrekregeling. Controleer of de pensioenregeling daartoe de ruimte heeft en de mogelijkheid biedt.

Er zijn nog meer mogelijkheden. Dit betekent dat een vertrekregeling met maatwerk kan worden opgezet. Dat maatwerk komt het best tot zijn recht als individuele gesprekken met de kandidaat-deelnemers worden georganiseerd.

 Tips voor de OR
  • Onderzoek de (on)wenselijkheid van een vertrekregeling. Let op: soms wordt die op CAO-niveau georganiseerd. Dan kan zelfs van een subsidie sprake zijn. Vraag naar de status van de vertrekregeling in jouw organisatie;
  • De vertrekregeling is slechts één van de onderdelen in het pensioenakkoord.

Er volgt nog veel meer!. Bereid je daarop voor met de speciale workshop OR en Pensioenakkoord.