We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

Claimrisico pensioenfonds

28 januari 2020

De Telegraaf “kopte” onlangs dat bedrijven door bedrijfstakpensioenfondsen de rechtszaal worden ingejaagd. Hoe zit dat en wat kun je daar als werkgever/HR aan doen?

Werkgevers én bedrijfstakpensioenfonds lopen een claimrisico

Er zijn diverse branches waarvoor een verplichtgesteld bedrijfstakpensioenfonds toepasselijk is. Zoals bijvoorbeeld voor de bouw, metaal, transport, etc. Zowel werkgevers als bedrijfstakpensioenfondsen lopen een claimrisico:

  • Werkgevers: is een werkgever ten onrechte niet aangesloten? Dan kan het bedrijfstakpensioenfonds (met terugwerkende kracht) deelname aan het fonds én afdracht van premies claimen;
  • Bedrijfstakpensioenfondsen: is een werkgever ten onrechte niet aangesloten? Dan kan een werknemer tóch van dat fonds “pensioen” claimen. Het fonds moet die schade dan maar zien te verhalen op die werkgever.

Dit verklaart waarom bedrijfstakpensioenfondsen voortdurend moeten toetsen of werkgevers verplicht moeten aansluiten en de bijbehorende premies moeten afdragen. Dit verklaart ook waarom werkgevers voortdurend moeten toetsen of deelname aan een bedrijfstakpensioenfonds wel of niet aan de orde is.

Verplichtstellingsbeschikking essentieel

De verplichting voor werkgevers om aan te sluiten bij een bedrijfstakpensioenfonds vloeit niet voort uit de cao maar uit een zogenaamde “verplichtstellingsbeschikking”. Daarin is voor een specifieke branche vastgelegd welke werkgevers tot deelname verplicht zijn. Valt een werkgever onder de “werkingssfeer” van die verplichtstellingsbeschikking? Dan is deelname aan het bedrijfstakpensioenfonds verplicht. Het “duiden” van zo’n “verplichtstellingsbeschikking” is complex. Zo moeten bijvoorbeeld indirecte uren die niet onder de werkingssfeer vallen (denk bijvoorbeeld aan IT) wel (deels) worden toebedeeld aan directe uren die wel onder de werkingssfeer vallen. Ook de toetsing of de werkzaamheden “in hoofdzaak” onder de reikwijdte van de verplichtstellingsbeschikking vallen is complex. Want dat criterium “in hoofdzaak” is voor meerdere uitleg vatbaar.

Tip:

raadpleeg bij het toetsen van een verplichtstellingsbeschikking altijd een deskundige.

Deelname nu wel of niet meer verplicht?

Ondernemingen zijn niet statisch, bedrijfsactiviteiten kunnen in de loop van de jaren wijzigen. Dat kan  bijvoorbeeld tot de volgende situaties leiden:

A         De werkgever viel  eerst niet en nu wel onder de werkingssfeer;

B         De werkgever viel eerst wel en nu niet meer onder de werkingssfeer.

Let op:
  • Ingeval van situatie A loopt de werkgever het hiervoor genoemde claimrisico;
  • Ingeval van situatie B is soms vrijwillige voortzetting bij het pensioenfonds een optie, maar financieel gezien niet altijd. Maar ook aan het vertrek bij het fonds kleven financiële en juridische voetangels en klemmen.
Tip:

Onderzoek of u wel/niet onder de reikwijdte van een verplichtstellingsbeschikking valt. Uiteraard zijn wij u graag behulpzaam bij dit werkingssfeer onderzoek.

Gedispenseerde pensioenregeling

Het komt voor dat een werkgever wél onder de verplichtstelling valt maar (van oudsher) daarvan “dispensatie” heeft. De pensioenregeling wordt dan meestal uitgevoerd door een verzekeraar. Maar anno 2020 is het op voorhand o.a. niet zeker of de eigen pensioenregeling wel goedkoper is dan de regeling bij het bedrijfstakpensioenfonds. Soms is overstap naar het bedrijfstakpensioenfonds gunstiger.

Tip:

Is er sprake van een gedispenseerde regeling? Heroverweeg dan altijd die dispensatie.