Bijbetalen bij waardeoverdracht: meer en vaker?
5 januari 2016Werkgevers moeten vaak (onverwacht) bijbetalen bij waardeoverdracht als een ex-werknemer zijn pensioen overdraagt naar de regeling van de nieuwe werkgever. De wet is in december 2015 (met terugwerkende kracht) gewijzigd. Wat betekent dat?
Meer bijbetalen door lagere rekenrente
Is er sprake van een DB pensioen (eind- of middelloon) bij een verzekeraar? Dan gelden wettelijke rekenregels als het pensioen wordt overgedragen naar de regeling van de nieuwe werkgever.
Het verloop van de wettelijke rekenrente is als volgt:
Jaar | 2014 | 2015 | 2016 |
Wettelijke rekenrente | 2,785 % | 2,156 % | 1,629 % |
In pensioencontracten is het pensioen meestal gefinancierd op een rekenrente van 3 % (en deels op 4 % als het om oude aanspraken gaat). De wettelijke rekenrente is (veel) lager. Met andere woorden, werkgevers moeten (meer) bijbetalen omdat de over te dragen reserve (rekenrente 3 %) (veel) lager is dan de wet vereist (rekenrente 1,629%). De bijbetalingsverplichting neemt dus in 2016 fors toe.
Vaker bijbetalen door verruiming wet
Aan het recht op waardeoverdracht was een termijn verbonden van 6 maanden. Die is vervallen als de deelname aan de pensioenregeling waarnaar wordt overgedragen is gestart na 01-01-2015. Met andere woorden, ook na jaren kunt u nog geconfronteerd worden met een bijbetalingsverplichting voor ex-werknemers. Let op: die verruiming van de termijn geldt weer niet voor als de deelname aan de pensioenregeling waarnaar wordt overgedragen is gestart voor 01-01-2015!
Maximaal bijbetalen door wijziging wet
In de wet was al een tijdelijke beperking van de bijbetaling opgenomen voor “kleine” werkgevers. Die bijbetaling kon onder voorwaarden worden beperkt tot € 15.000,–. Die beperking is nu verruimd en ook toepasselijk voor “alle” werkgevers. Let op: er gelden voorwaarden. Zo geldt de verruiming niet als de deelname aan de pensioenregeling waarnaar wordt overgedragen is gestart voor 01-01-2015!
Toekomst?
Het huidige systeem voor waardeoverdracht is in 2016 onderwerp van discussie. Wij houden u van de ontwikkelingen op de hoogte. Tot die tijd is het complex om vast te stellen óf en hóeveel een werkgever moet bijbetalen. Dat wordt door deze wetswijziging nog complexer.
Tips voor de praktijk
- Een verzoek tot bijbetaling? Controleer dan of dat bedrag juist is. Het is immers nog complexer geworden. Wij helpen u graag;
- Blijf “in control” en monitor “potentiele” waardeoverdrachten van ex-werknemers;
- Waardeoverdracht is niet altijd zinvol, een bijbetaling dus soms zinloos. Bespreek dat in voorkomende gevallen met de vertrekkende werknemer!