Beschikbare premieregeling noodzaakt tot meer informatie
20 november 2018In de Pensioenwet is geregeld dat pensioenuitvoerders jaarlijks de “resultaten” van de pensioenregeling aan de werkgever moeten verstrekken. Maar het bijzondere is dat beschikbare premieregelingen niet onder die informatieverplichting vallen. Hoe zit dat? Hoe kan DASHBOARD werkgevers en HR daarbij helpen?
Essentie beschikbare premieregeling
De essentie van een beschikbare premieregeling is dat de pensioenpremie bekend is, maar de pensioenuitkering niet. De hoogte van die uitkering is o.a. afhankelijk van de beleggingskosten en het behaalde rendement. Juist bij een beschikbare premieregeling is het volgende van belang:
- Wat is het rendement per leeftijdsgroep en per lifecycle?;
- Zijn de kosten (nog) marktconform?;
- Kiezen werknemers bewust voor een lifecycle? Of is men niet actief en belegt bijna iedereen onbewust in de default lifecycle?;
- Hoe vaak wordt de werknemersportal gebruikt?;
- Hoe is het gebruik van vrijwillige onderdelen? Zoals bijsparen of een ANW-hiaat verzekering.
Weinig gebruik leidt tot weinig waardering van de arbeidsvoorwaarde pensioen. Daarom is het belangrijk dat werkgevers en HR jaarlijks een “overall beeld” krijgen van de beschikbare premieregeling.
Pensioenwet schiet tekort
In art 33 van de Pensioenwet en de Code Rechtstreeks Verzekerde Regelingen is geregeld dat pensioenuitvoerders verplicht zijn om aan werkgevers de resultaten van de pensioenregeling te melden. En die informatie kan (lees: moet) de werkgever vervolgens jaarlijks met de OR bespreken. Maar die informatieverplichting voor uitvoerders ziet alleen toe op traditionele regelingen bij een verzekeraar. Zoals het middelloonpensioen. En dan gaat het eigenlijk alleen om informatie als winstdeling en indexatie. Die informatieverplichting geldt niet voor beschikbare premieregelingen.
Een praktische oplossing
Het verschilt per pensioenuitvoerder hoe er informatie wordt verstrekt over de beschikbare premieregeling. Soms uitgebreid, soms beperkt. Soms alleen als er om gevraagd wordt en soms automatisch. Met de pensioenuitvoerder kunt u afspraken maken over de te verstrekken informatie.
DASHBOARD
Speciaal voor dit probleem hebben wij DASHBOARD ontwikkeld. Deze tool geeft o.a. inzicht in:
- Ontwikkeling en samenstelling personeelsbestand;
- Toetsing marktconformiteit pensioenregeling;
- Wel/niet gemaakte keuzes werknemers;
- Rendement, kosten en risico’s.
DASHBOARD geeft werkgevers en HR een overall beeld van de beschikbare premieregeling én maakt duidelijk welke acties genomen moeten worden. Meer weten? Mail of bel met Corry van Herpen.
Tips voor de praktijk
- Eindigt het contract met de huidige uitvoerder en loopt er een selectieproces voor een nieuw contract en/of een nieuwe uitvoerder? Betrek dan in de beoordeling én in de onderhandelingen de kwaliteit van de informatieverstrekking;
- Organiseer acties om het pensioen meer onder de aandacht van uw werknemers te brengen. Zo helpt u werknemers over de “pensioendrempel”. En wat die acties betreft, wij helpen u graag.