We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

Premieregeling en beleggen

28 september 2017

De lage marktrente leidt tot lage pensioenuitkeringen. Daarom is “doorbeleggen”  in de wet opgenomen. Hoe werkt dat? Wat moet u daar als werkgever/HR mee?

Nieuw : keuze voor een (hogere) variabele pensioenuitkering

In een beschikbare premieregeling wordt een pensioenkapitaal opgebouwd. Met dat kapitaal “koopt” de werknemer op de pensioendatum een pensioenuitkering. Die uitkering wordt berekend op basis van de “marktrente”. Die is laag, dus de pensioenuitkering ook.

Daarom is de wet in 2016 uitgebreid. Die uitbreiding komt samengevat hier op neer:

  • het pensioenkapitaal wordt deels doorbelegd;
  • de hoogte van de pensioenuitkering wordt gebaseerd op het verwachte rendement;
  • de uitkering is daardoor hoger, maar kan dalen/stijgen als het daadwerkelijke rendement hoger/lager is.

In onderstaande figuur is een voorbeeld opgenomen.

De werknemer die met pensioen gaat kan voortaan kiezen: óf een vaste (lagere) uitkering of een variabele (hogere) uitkering.

“Doorbeleggen” betekent uitbreiding pensioenregeling

In een beschikbare premieregeling wordt het pensioenkapitaal belegd volgens het “life cycle systeem”. Dat betekent dat, naarmate de pensioendatum nadert, er steeds minder in “zakelijke waarden” (zoals aandelen) wordt belegd. Het aantal lifecycles verschilt per regeling.

Per 01-01-2018 moeten alle beschikbare premieregelingen met de optie “doorbeleggen” zijn  uitgebreid. Dat betekent in de praktijk het volgende:

I              Tot de pensioendatum: er komen één of meerdere lifecycles bij.  In een “doorbeleg

lifecycle” wordt het aandeel zakelijke waarden anders/minder afgebouwd. Zodat op de

pensioendatum dat deel zakelijke waarden evt. kan worden “doorbeleggen”;

II            Op de pensioendatum: de werknemer moet de keuze kunnen maken voor wel of niet

“doorbeleggen”.

Praktijk niet eenduidig

De manier waarop “doorbeleggen” wordt ingevuld verschilt per uitvoerder. Worden er bijvoorbeeld één of meerdere “doorbeleg” lifecycles in de regeling opgenomen? En vanaf welke leeftijd kan een werknemer (zie I) kiezen voor de “doorbeleg lifecycle”?

Ook de contracten (de uitvoeringsovereenkomst) verschillen als het gaat om de uitbreiding met “doorbeleggen”. Soms  is daar nu al een (toekomstige) uitbreiding met “doorbeleggen” in opgenomen. Soms niet, dan ontvangt de werkgever een (te accorderen) voorstel.

Tip  werkgever/HR

Vraag na hoe uw pensioenuitvoerder “doorbeleggen” in de pensioenregeling gaat implementeren. En controleer of dat past binnen de bestaande uitvoeringsovereenkomst.

Ten slotte: communiceer met de OR/werknemers zodra deze wijziging (uitbreiding…) van de pensioenregeling is doorgevoerd.