APF… zekerheidsmaat geen garantiemaat
23 juni 2016In een interview in het Algemeen Dagblad van deze week zette Pensioen Perspectief (Jaap Harmsen) de stand van zaken en de misverstanden m.b.t. een algemeen pensioenfonds (APF) op een rijtje. Wij praten u kort bij.
Zekerheidsmaatstaf is geen garantiemaatstaf
Voor een verzekeraar geldt een zekerheidsmaatstaf van 99,5 %. Voor een pensioenfonds (dus ook een APF) geldt een zekerheidsmaatstaf van 97,5 %. Dat scheelt maar 2% punt als het om procenten gaat. Maar het scheelt 100 % als het om garantie gaat. Hoe zit dat?
De zekerheidsmaatstaf heeft betrekking op de solvabiliteit. Een verschil van 2 % dus. Maar dat zegt niets over het verschil in garantie.
Bij een verzekeraar is het opgebouwde pensioen 100 % gegarandeerd, er kan niet gekort worden. Bij een APF is het opgebouwde pensioen niet (0 %) gegarandeerd, er kan immers gekort worden. Een verschil van 100% dus. De praktijk wijst uit dat men zich van dit “nuance” verschil niet bewust is.
Wel of niet overstap naar een Algemeen Pensioenfonds ?
Het voorgaande betekent niet dat een overstap naar een APF niet onderzocht moet worden. Immers, als door premiestijging bij een verzekeraar de voorzetting van de pensioenregeling ter discussie komt te staan, dan is de hele pensioenregeling “onzeker”.
Langzamerhand wordt op basis van premie(indicaties) van APF’n steeds duidelijker dat de overstap naar een APF o.a. vanwege het premieniveau goed onderzocht moet worden.
Tip: wilt u meer weten over de premieverschillen tussen een verzekeraar en een APF? Neem dan met ons contact op.
Naast een risico op korting bij een APF bestaat er ook een kans op indexatie. Nieuwe contracten bij verzekeraars leveren anno 2016 geen cent winstdeling (lees: geen indexatie) op. Kortom, allemaal plussen en minnen die zorgvuldig gewogen moeten worden.
Tip: hebt u nu een (groot) pensioencontract bij Verzekeraar Achmea (Centraal Beheer of Avero)? Zodra het contract afloopt krijgt u geen voorstel van de verzekeraar maar van het APF Centraal Beheer. Die klanten worden dus wel gedwongen om de overstap serieus te onderzoeken…
Eerste vergunning APF Aanbieders Algemeen pensioenfonds
Onderstaand ziet u een overzicht van de APF’n die op de markt komen. Daarvan heeft het APF STAP van Aegon onlangs als eerste een vergunning van DNB gekregen.
Het overzicht maakt ook duidelijk dat ieder APF zijn eigen opzet (aantal kringen) en voorwaarden (premievolume, deelnemers) heeft. Maar daarnaast zijn er nog veel meer verschillen. Kortom, de overstap moet niet alleen zeer serieus, maar ook zeer grondig worden overwogen. Onderzoek daarbij ook de (on)mogelijkheden van een overstap naar een beschikbare premieregeling.
Gratis presentatie
Wilt u meer weten over wat een APF voor u wel (of niet) kan betekenen? Wij hebben een presentatie beschikbaar, speciaal voor werkgevers/HR. Klik hier en u ontvangt de presentatie gratis.